ma 08 mei 2023

Diefstalpreventie gereedschap

Het gereedschap dat je als hovenier of bouwondernemer gebruikt, kan zich bevinden op verschillende plekken: in een schuur, in de bestelbus of op de locatie waar je aan het werk bent. Maar zijn je spullen overal even goed verzekerd?


Duur gereedschap is voor criminelen vaak een interessante buit. Goed dus om even stil te staan bij diefstalpreventie. Zo is het belangrijk dat de plek waar het gereedschap zich bevindt goed beveiligd is. Die plek is vaak je bestelbus. Hoe voorkom je dat je spullen daaruit gestolen worden?


Beste preventie? Goede sloten


Standaard sloten van een bestelbus zijn vaak eenvoudig te forceren. En een autosleutel met afstandsbediening of een keyless startsysteem? Dat lijkt veiliger, maar die zijn wel gevoelig voor hacking. Zorg daarom voor een extra beveiliging van de zij- en achterdeuren met een trekhaakslot, een vergrendelingssysteem en/of een anti-inbraakslot. Een alarmsysteem kan dieven op de vlucht laten slaan, maar ook die zijn vaak wel te hacken.


Breng de dief niet in de verleiding


Parkeer je busje als het even kan in een garage. Kan dat niet, zet hem dan op een goed verlichte parkeerplaats of parkeer hem zo dat de achterdeur dicht tegen een muur staat. Zorg er verder voor dat de goederen in de laadruimte niet zichtbaar zijn. Gebruik een gesloten bus of blindeer de ramen. En bedenk dat je bedrijfsnaam op de bus reclame is voor jezelf, maar ook de aandacht trekt van dieven.


Gereedschap en apparatuur beveiligen


Voorkom dat dieven je elektronische apparatuur opsporen en schakel ze uit. Duur apparatuur kan je apart op slot zetten met gecertificeerde sloten. Voor de opsporing van je spullen is het handig als je bij aankoop je gereedschappen registreert door foto’s te maken en serienummer, type en merk te noteren. Ook het visueel markeren van gereedschap kan slim zijn omdat ze dan moeilijker door te verkopen zijn. En ten slotte kan een track and trace systeem een oplossing zijn om de opsporing te vergemakkelijken.


Gereedschap verzekeren


Je kunt een Eigen vervoerverzekering afsluiten waarmee je diefstal (en schade) van je spullen in de bestelbus verzekert. Maar je gereedschap bevindt zich natuurlijk ook vaak buiten je bestelbus. Op de locatie waar je aan het werk bent bijvoorbeeld. Of misschien bewaar je professionele apparaten in een schuur. Dan is de eigen vervoerverzekering niet afdoende. Welke verzekeringsoplossingen in dat geval passend zijn, hangt af van de locatie en van de apparaten of het gereedschap zelf. Neem contact op met ons kantoor om de mogelijkheden te bespreken.