do 06 okt. 2022

FOR verdwijnt per 1 januari 2023. Hoe bouw je als ZZP toch een goed pensioen op?

Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Je zet een deel van de winst opzij voor pensioen en dat bedrag is dan fiscaal aftrekbaar. Maar de FOR wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. Waarom is dat? En wat zijn de alternatieven?


Als je gebruikmaakt van de FOR mag je in 2022 9,44% van de ondernemingswinst opzij zetten voor je pensioen, met een maximum van €9.632. Over dat bedrag betaal je geen inkomstenbelasting. Maar je hoeft dat geld niet daadwerkelijk ergens te parkeren. En sommige ondernemers doen dat dan ook niet. Ruim een op de drie (34%) van de zzp'ers maakt gebruik van de FOR. Van deze groep zet ruim een kwart het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart en een kwart doet dat slechts ten dele. Ook wordt de opgebouwde reserve nogal eens gebruikt in moeilijke tijden of om te investeren.


Fiscus rekent in een keer af
De FOR is dus een mooie aftrekpost. Maar wanneer je stopt met je bedrijf, komt het moment waarop de fiscus belasting heft over de totaal opgebouwde reserve. Als die reserve er dan niet is, ben je een flink bedrag kwijt zonder dat daar iets tegenover staat. Daarom is besloten de FOR met ingang van 1 januari 2023 af te schaffen. Over een opgebouwde oudedagsreserve wordt niet direct afgerekend. De bestaande regels blijven daarvoor gelden. Maar je kunt de FOR niet meer gebruiken om fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen.


Lijfrente geeft meer zekerheid
Heb je al een behoorlijke FOR opgebouwd? Vraag ons dan wat je daarmee kunt doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het bedrag in een lijfrente te storten. Je betaalt dan belasting over de uitkeringen die je ontvangt, en dus niet in een keer over het totale bedrag. Het is de moeite waard om na te gaan wat een lijfrente voor jou kan doen. De premie is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. En vanaf 1 januari 2023 worden die mogelijkheden voor premieaftrek verder verruimd. Het grote verschil tussen de FOR en een lijfrente is dat dat de storting echt moet plaatsvinden en dat je niet meer aan het opgebouwde kapitaal kunt komen voor het eind van de looptijd. Maar daarmee is je pensioengeld wel veilig gesteld en word je niet met een onverwachte belastingschuld geconfronteerd.


Hoeveel heeft u nodig?
Hoeveel je aan pensioen moet of kunt opbouwen, is helemaal afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden. Is de hypotheek op je woning afgelost als je met pensioen gaat en zijn je kinderen dan financieel onafhankelijk? Dan houd je meer over om uit te geven. Wil je lange reizen maken, een boot of een recreatiewoning kopen of een kostbare verzameling aanleggen? Dan heb je meer nodig dan wanneer je kleiner gaat wonen en vooral vissend en lezend je tijd vult.


Verbeteringen gewenst?
Je hebt in ieder geval recht op AOW en daarnaast heb je misschien bij een werkgever pensioen opgebouwd als je in loondienst bent geweest. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je nagaan hoeveel je hebt opgebouwd. Kijk dan ook naar het pensioen van je partner, want dat is ook van belang. Vind je de AOW en het werkgeverspensioen onvoldoende? Neem dan contact op met ons kantoor om te bespreken welke mogelijkheden je verder hebt om je financiële positie te verbeteren.