di 17 okt. 2023

Hoe verzeker je schade door tijdelijke sluiting van je bedrijf?

Materiële schade aan je pand kan groot zijn, maar de kosten lopen nog harder op wanneer als gevolg van de brand je bedrijf stil komt te liggen. Want vanaf dat moment maak je geen omzet meer, terwijl je wel je personeel moet blijven betalen en allerlei andere kosten ook gewoon doorlopen. Daarom kun je de gebouwenverzekering en de inventarisverzekering combineren met een bedrijfsschadeverzekering. Je verzekert daarmee je vaste lasten zoals huur en salarissen en (een deel van) je nettowinst als je bedrijf voor korte of lange tijd door schade stil komt te liggen.


Dekkingen verschillen
De dekkingen van bedrijfsschadeverzekeringen lopen nogal uiteen. Als je bij ons aanklopt voor advies, vragen we daarom wat je precies verzekerd wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld ook een vergoeding voor kosten die je maakt als je tijdelijke bedrijfsruimte en/of IT-apparatuur moet huren? En stel dat je productie stil komt te liggen omdat het bedrijf van een leverancier door materiële schade gesloten is? Of dat het winkelcentrum of het bedrijventerrein vanwege brand enige tijd ontoegankelijk is. Je moet dan je winkel of bedrijf sluiten terwijl je misschien zelf amper of geen schade hebt. Welke verzekeraar dekt deze schade?


Wat kunt of moet je verzekeren?
Een ander punt is wateroverlast. Zowel de gebouwenverzekering als de bedrijfsschadeverzekering kunnen dan van toepassing zijn. Maar verzekeraars gaan bij wateroverlast nogal verschillend om met vergoedingen. Zowel voor schade door overstromingen als door schade door hevige neerslag hebben zij elk hun eigen regels. Vanwege de grote verschillen in dekkingen is het goed om ons je verzekeringswensen voor te leggen. We bespreken dan met je of en hoe uitgebreid je je kunt verzekeren. Als je bepaalde risico's niet afdekt, moet je in staat zijn zelf de kosten op te vangen. Wil je je uitgebreid verzekeren, dan heeft dat weer gevolgen voor je premie.


Voorkom een faillissement
Als je de deuren van je bedrijf tijdelijk moet sluiten, is dat een groot risico voor de voortgang van je bedrijf. Met een bedrijfsschadeverzekering voorkom je een enorme kostenpost en wellicht een faillissement. Neem contact op met ons kantoor voor een gedegen en onafhankelijk advies.