ma 07 mrt. 2022

Stapt jouw bedrijf ook over op elektrisch rijden?

Je bent serieus bezig met de verduurzaming van je bedrijf. Dan overweeg je misschien ook om over te stappen op elektrisch rijden. Is dat een verstandige keuze of doe je er beter aan dat nog even uit te stellen? De argumenten vind je hier op een rijtje.1. Noodzaak. Circa 30 tot 40 grootste gemeenten voeren per 1 januari 2025 een zero emissiezone in. Alleen nul-emissie vracht- en bestelauto’s mogen dan deze zone binnenrijden. Rijd je daar veel? Dan wordt elektrisch rijden een noodzaak. Je kunt de aanschaf niet te lang meer uitstellen.


2. Overheidsregelingen en -subsidies. Deze maken de aanschaf aantrekkelijker. Het gaat om:


1. De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) voor bedrijfsauto’s met een verkoopprijs van 20.000 euro of meer, exclusief btw. De hoogte van de subsidie is 10% van de nettoprijs, met een maximum van 5.000 euro. De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet geleverd zijn en moet op jouw naam staan.


2. MIA/VAMIL subsidie. Met de aanschaf of de lease van een zakelijke elektrische auto in 2022 profiteer je van 45% investeringsaftrek met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). In 2021 was dat nog 36%. Daarnaast mag je 75% van de investeringskosten afschrijven dankzij de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Wees wel op tijd met aanvragen want het budget is beperkt en op=op.


3. Bijtelling. Rij je ook privé in de volledig elektrische zakelijke auto? In 2022 geldt nog een verlaagde bijtelling van 16%, tot een maximumbedrag van 35.000 euro van de catalogusprijs. Daarboven betaal je de volledige bijtelling van 22%. Het voordelige bijtellings-percentage blijft gelden voor de eerste 5 jaar vanaf het moment dat je de auto in gebruik neemt. Het is daarom gunstig om nu over te stappen op elektrisch, want de overheid bouwt de komende jaren stapsgewijs de bijtellingsregeling voor elektrisch rijden af. Vanaf 2026 betaal je de volledige bijtelling van 22%.


4. Aanschafprijs/restwaarde. Op dit moment zijn elektrische auto’s duurder in aanschaf dan vergelijkbare brandstofmodellen, maar de prijzen dalen wel. Dat zou een reden kunnen zijn om nog te wachten met de aanschaf. Maar als je nu een elektrische bedrijfsauto koopt, kun je die over een paar jaar als tweedehands verkopen. Vanwege de emissieloze zones zal de vraag naar tweedehands elektrische auto’s tegen die tijd fors stijgen. De restwaarde van jouw auto is dan heel gunstig.


5. Technische ontwikkelingen. De actieradius van een elektrische auto stond in 2021 op 333 kilometer. Misschien wil je nog even wachten tot de accu’s verder verbeterd zijn. Dan zijn er misschien ook meer laadpalen in de buurt. Maar je kunt ook laadpalen laten plaatsen in jouw bedrijfspand. Daarvoor kun je gebruikmaken van de MIA/VAMIL regelingen.


Advies over autoverzekering
Stap je over naar elektrisch rijden, zorg dan voor een goede autoverzekering. Neem contact op met ons kantoor voor meer informatie.