wo 05 jul. 2023

Vergeet je groene kaart niet bij een vakantie met de auto

Als je met de auto over de grens gaat, is het altijd verstandig om je internationale verzekeringsbewijs beter bekend onder de naam groene kaart mee te nemen. Sterker nog: als je dat niet doet, ben je in sommige landen niet verzekerd!


Van de meeste autoverzekeraars krijg je al jaren geen fysieke groene kaart meer toegestuurd. In plaats daarvan sturen ze een pdf, die je kunt opslaan op je telefoon of tablet of kunt uitprinten. Maar let op: dit voldoet niet overal.


Verplicht
In sommige landen ben je namelijk verplicht om een officiële groene kaart bij je te hebben, die is afgegeven door de verzekeringsmaatschappij. Sinds 2020 hoeft die niet meer per se op groen papier te zijn gedrukt, wit mag ook. De kaart is een jaar geldig. Voor welke landen dit geldt, kun je op je groene kaart lezen onder de rubriek 'dekkingsgebied'.


Niet verzekerd
Ga je naar één van deze landen en heb je geen groene kaart? Dan is de kans groot dat je bij een grenscontrole niet verder mag voordat je ter plekke een lokale autoverzekering hebt afgesloten. Als dit niet mogelijk is, kom je het land niet in. Is er geen grenscontrole en raak je betrokken bij een ongeluk? Dan ben je niet verzekerd.


Aanhanger en caravan
Heb je een aanhanger of caravan die meer weegt dan 750 kilo? Dan heb je daarvoor in sommige landen een aparte groene kaart nodig. Deze is, net als die van je auto, maximaal een jaar geldig.


Maak een print
Ga je naar een land waar het niet verplicht is om je groene kaart bij je te hebben? Dan is het toch verstandig om dit wel te doen. Al was het maar omdat er veel informatie opstaat over wat je moet doen in geval van schade. Print je internationale verzekeringsbewijs dus uit en neem het mee.


Groene kaart aanvragen
Heb je geen officiële groene kaart maar denk je die wel nodig te hebben? Neem contact met ons op, dan vragen wij er één voor je aan. Houd er rekening mee dat dit ruim een week kan duren. Wacht dus niet te lang!