di 31 jan. 2023

Voordelen van de nieuwe pensioenwet

Met de nieuwe pensioenwet, die officieel per 1 januari 2023 is ingegaan, veranderen ook de fiscale regels voor lijfrentes en andere pensioenspaarproducten. Als je geen of weinig pensioen opbouwt of hebt opgebouwd, kan dat gunstige gevolgen hebben voor je jaarruimte.


Die jaarruimte is het bedrag dat je per jaar fiscaalvriendelijk in een pensioenspaarpot mag storten. Als je dat doet, kun je het bedrag namelijk aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting. Daardoor hoef je er nu geen belasting over te betalen, maar pas als je met pensioen bent.


Dat kan interessant zijn. De kans bestaat namelijk dat je na jouw pensioenleeftijd onder een lager tarief valt en dus minder belasting hoeft te betalen.


Langer pensioensparen
Ook mag je voortaan langer doorsparen voor je pensioen. Voorheen was dat tot aan je AOW-leeftijd. Binnen de nieuwe pensioenwet komen daar nog vijf jaren bij.


Reserveringsruimte
Naast de jaarruimte heb je misschien ook reserveringsruimte. Kort gezegd is dit eerdere jaarruimte die je niet hebt benut, maar waarvan je wel alsnog gebruik kunt maken. Het gaat daarbij voortaan om de tien voorafgaande jaren. Eerder waren dat de laatste zeven jaar.


Bovendien wordt het maximale bedrag van de reserveringsruimte verhoogd. Dat was voor iemand van 57 of jonger € 7.587. Boven die leeftijd gold een maximum van € 14.978. Hiervoor komt een algemeen geldend maximum van € 38.000.


Tot drie keer meer
Door de nieuwe regels kun je per jaar tot wel drie keer zoveel fiscaalvriendelijk sparen voor je pensioen als vroeger. Er gelden wel regels voor het maximale bedrag dat je jaarlijks mag aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting.


Ingewikkelde rekensom
Net zoals bij de oude regels is het berekenen van je jaar- en reserveringsruimte een ingewikkelde rekensom. De uitleg erover is nog niet gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. Maar uiteraard kun je wel bij ons terecht!


Maak gerust een afspraak
Wij kunnen je dan meteen adviseren over de mogelijkheden die je hebt om het geld te reserveren in een lijfrente of een ander pensioenspaarproduct. Neem contact met ons op en maak gerust een afspraak.