di 25 jan. 2022

Voorkom schoorsteenbrand met deze tips!

Er zijn in Nederland een kleine 1.700 schoorsteenbranden per jaar. Maar liefst één op de drie woningbranden wordt veroorzaakt door het stoken van een vuurtje in de open haard of kachel. Reden genoeg om stil te staan bij het veilig gebruik ervan.


Als er door brand schade ontstaat aan je meubilair en andere spullen, valt deze onder de inboedelverzekering. Schade aan je koophuis valt onder de opstalverzekering. Maar liever heb je natuurlijk helemaal geen schade, zeker niet als je gezellig de haard aansteekt. Gelukkig geeft de brandweer goede tips.


Schoorsteen regelmatig vegen
Allereerst: laat de schoorsteen regelmatig – tenminste één keer per jaar – vegen door een bedrijf dat bij voorkeur is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers PatroonsBond (ASPB). En steek het vuur niet aan met spiritus of benzine, maar gebruik aanmaakblokjes en/of -houtjes.


Blus nooit met water!
Ook is het verstandig om een emmer zand of een kilo keukenzout binnen handbereik te hebben. Mocht er schoorsteenbrand ontstaan, dan kun je het vuur in de haard hiermee blussen. Gebruik nooit water! Water veroorzaakt enorm veel stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg verwerken. Daardoor kunnen er scheuren ontstaan en in het ergste geval loopt u zelfs het risico op een explosie!


Omgekeerd stoken
Nog een tip: stook omgekeerd volgens de zogenoemde Zwitserse methode. Dat veroorzaakt minder aanslag in de schoorsteen, waardoor de kans op brand kleiner is. Bij deze manier van stoken leg je de grootste blokken onderop. Elke laag daarboven wordt gevormd door kleinere blokken. Je sluit af met een laag aanmaakhoutjes, waartussen je aanmaakblokjes kunt leggen. Meer hierover lees je op de website van de brandweer.


Toch brand? Meld het ons!
Ontstaat er toch brand? Meld het dan direct aan ons. Wij zorgen ervoor dat de schade wordt opgenomen, zodat je zo snel mogelijk met het herstel aan de slag kunt.


Meer informatie
Heb je nog vragen over dit artikel of over jouw lopende opstal- of inboedelverzekering? Ook dan helpen we je graag verder. Neem gerust even contact met ons op.