wo 20 sep. 2023

Wat gaat er in 2024 veranderen voor je zorgverzekering?

Gisteren was het Prinsjesdag. Traditioneel spreekt de Koning op deze dag de Troonrede uit en wordt de Miljoenennota en de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook voor de zorgverzekering zijn er een aantal wijzigingen, al blijft de basisverzekering vrijwel gelijk aan vorig jaar.

Om vanaf 12 november 2023 (datum dat alle verzekeraars de premie en voorwaarden bekend moeten maken) een goede keuze te kunnen maken voor een passende zorgverzekering, zetten wij de belangrijkste wijzigingen hieronder op een rijtje.

Zorgpremie gaat omhoog
De premie van de basisverzekering gaat volgens de rijksbegroting met ongeveer € 12,00 per maand omhoog. Hierdoor wordt de totale zorgpremie in 2024 gemiddeld € 149,00 per maand. Dit is nodig omdat de kosten van de zorg ook stijgen. Onder andere door loonstijgingen, inflatie en meer vraag naar zorg. Uiterlijk 12 november 2023 stellen de zorgverzekeraars hun definitieve premie voor 2024 vast.

Eigen risico blijft gelijk
Het eigen risico blijft ook in 2024 € 385,00.

Eigen bijdrage geneesmiddelen
Net als in 2023 is de eigen bijdrage voor geneesmiddelen maximaal € 250,00.

Zorgtoeslag
Lage en middeninkomens worden via de zorgtoeslag deels gecompenseerd voor de zorgpremie. In 2024 gaat de zorgtoeslag omlaag. Op basis van de miljoenennota is de zorgtoeslag voor alleenstaande maximaal € 127,00 per maand en voor gezinnen maximaal € 243,00.

Kraamzorg
Heb je kraamzorg nodig in 2024? Vanaf volgend jaar mag je kraamzorg verdelen over een periode van zes weken. Nu is dat nog maximaal 10 dagen Hoeveel dagen je precies krijgt, wordt na de bevalling vastgesteld door de verloskundige of de medisch specialist.

20-weken echo
Ben je zwanger en wil je een 20-weken echo? Vanaf 1 januari 2024 wordt deze echo vergoed door de overheid en dus niet meer zoals nu door de basisverzekering. Deze echo betaal je nog steeds niet zelf.

Herstelzorg na corona
Als je het coronavirus hebt gehad en nog last hebt van ernstige klachten, dan wordt herstelzorg voorlopig vergoed. Zoals fysiotherapie of ergotherapie. Deze vergoeding loopt uiterlijk tot 1 januari 2025.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
Heeft jouw kind overgewicht of obesitas? Dan kan de huisarts je verwijzen naar een begeleider voor je kind en je gezin. Zo’n begeleidingstraject duurt 3 jaar. De gemeente betaalt dit traject meestal. Maakt een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor jouw kind deel uit van dat traject? Dan vergoedt de basisverzekering deze GLI vanaf 1 januari 2024.

Goed om te weten: Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Je hoeft voor de GLI dan dus niets te betalen.

Valpreventie
Loop je een hoog risico om te vallen? En heb je daarbij ook andere lichamelijke of psychische problemen? Dan kun je vanaf 2024 valpreventie vergoed krijgen uit de basisverzekering als je 65 jaar of ouder bent. Je ontvangt deze vergoeding één keer per jaar.