di 23 jan. 2024

Wat is onderverzekering precies en wat zijn de gevolgen?

Lang niet iedereen weet precies wat onderverzekering is of wat de gevolgen ervan zijn. Onderverzekering ontstaat vaak onbewust, bijvoorbeeld doordat veranderingen niet bekend zijn bij de verzekeraar. Maar soms is er een andere oorzaak.


Onderverzekering komt vooral voor bij woonverzekeringen zoals de opstal- en inboedelverzekering. De verzekerde waarde is dan lager dan de werkelijke waarde. Als gevolg daarvan krijgt een verzekerde minder uitgekeerd dan de feitelijke schade.


Onbewust onderverzekerd
Onderverzekering kan onbewust ontstaan. Bijvoorbeeld omdat consumenten veranderingen niet doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak, de aanschaf van dure audiovisuele apparatuur of als ze een nieuwe keuken of badkamer hebben gekocht. Geef dergelijke wijzigingen dus altijd aan ons door.


Verkeerde bezuiniging
Onderverzekering kan ook een bewuste keuze zijn. Omdat woonverzekeringen in het afgelopen jaar duurder zijn geworden, hebben sommige consumenten de neiging om te bezuinigen op de premie. Dat kan door de waarde van hun bezittingen te laag in te schatten.

In het gunstigste geval levert dat een paar honderd euro per jaar op. Maar als er schade ontstaat, blijkt dat vaak een verkeerde bezuiniging. Dat komt omdat onderverzekering niet alleen om het verzekerde bedrag gaat, maar ook om de verhouding tussen de werkelijke waarde en de verzekerde waarde.

Rekensom
Dat kunnen we het beste uitleggen met een rekensom. Stel je hebt je inboedel verzekerd voor €30.000 terwijl de werkelijke waarde €60.000 is. Het verzekerde bedrag is dan dus de helft van de werkelijke waarde.
Door een binnenbrandje ontstaat er schade van €10.000. Dat bedrag valt ruim binnen de verzekerde waarde van €30.000. Maar omdat jouw inboedel eigenlijk het dubbele waard is, heb je te weinig verzekeringspremie betaalt. De verzekeraar verrekent dat met het schadebedrag en keert slechts €5.000, de helft, uit.

Garantie tegen onderverzekering
Er zijn inboedel- en opstalverzekeringen met en zonder garantie tegen onderverzekering. Heb je een verzekering zonder garantie? Dan is het verstandig om regelmatig een herbouw- en/of inboedelwaardemeter in te vullen. Als je dat naar waarheid doet, is de kans op onderverzekering veel kleiner.

Meer informatie
Heb je vragen over dit bericht of weet je niet zeker of je wel of niet onderverzekerd bent? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.