di 11 jul. 2023

Wat moet je doen bij een ongeluk in het buitenland?

Een autovakantie geeft je de vrijheid om te gaan waar je wilt. Maar ook in het buitenland kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Mocht het je gebeuren, dan hebben we enkele nuttige tips voor je.


Allereerst: zorg ervoor dat je je groene kaart bij je hebt. In veel landen volstaat een print of een digitale variant, maar dit geldt niet overal. Lees hier meer over de groene kaart. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op.


Bel ons
Laat het ons zo snel mogelijk weten als je betrokken bent geraakt bij een ongeluk of als je een andere schade hebt. Wij brengen dan direct de verzekeringsmaatschappij op de hoogte van de situatie.


Europees schadeformulier
Ook belangrijk om te weten: het Europees Schadeformulier heeft dezelfde opbouw in alle landen die er gebruik van maken. Zorg er daarom voor dat je een Nederlandstalig schadeformulier bij je hebt en vul dat in als je een verkeersongeluk hebt gehad.


Foto's en getuigen
Neem altijd zo veel mogelijk foto's van de situatie en van de schades. Zijn er getuigen? Noteer dan hun contactgegevens. Wil de tegenpartij dat je je handtekening zet onder een document dat je niet kunt lezen of niet helemaal begrijpt? Weiger dit dan beleefd.


Discussie
Overweeg verder om contact op te nemen met de plaatselijke politie als die niet uit eigen beweging komt. Zeker als er sprake is van letsel of als er een discussie ontstaat over de schuldvraag. Onderteken het schadeformulier niet als je het niet eens bent met de geschetste toedracht. En ga in geval van letsel zo snel mogelijk naar een dokter of de EHBO.


Fijne vakantie!
Uiteraard hopen we dat je geen gebruik hoeft te maken van deze tips. Maar mocht dat toch zo zijn, weet dan dat we er altijd zijn om je te helpen, ook als je in het buitenland bent. We wensen je een fijne vakantie!