do 13 okt. 2022

Wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor je inkomsten?

De meeste ondernemers hebben een optimistisch karakter: ze gaan uit van kansen, zijn resultaatgericht en zoeken naar oplossingen voor problemen. Logisch dat de kans op arbeidsongeschiktheid bij hen niet de meeste aandacht krijgt. Maar ondernemen is ook risico’s inschatten. Een gesprek over een arbeidsongeschiktheidsverzekering zou iedere ondernemer dan ook moeten willen.


In een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaven zzp’ers om uiteenlopende redenen aan waarom zij geen AOV afsluiten. Soms zeggen ze het financiële risico zelf te kunnen dragen of terug te kunnen vallen op het inkomen van hun partner. Een deel zegt in goede gezondheid te verkeren waardoor ze het risico maar klein vinden. Maar de meeste zzp’ers vinden de verzekering te duur. Hebben ze een punt?


Is een AOV nodig?
Of arbeidsongeschiktheid voor jou geen financieel risico is, hangt af van je persoonlijke situatie. Komt je pensioenleeftijd in zicht, heb je een mooi vermogen achter de hand, heb je een partner met een goed salaris en zijn je kinderen financieel zelfstandig? Dan is het inderdaad maar de vraag of je een AOV nodig hebt. Maar wat als je nog jong bent, een gezin hebt en gewend bent aan een prettige levensstandaard? Dan kun je nog een tijd inkomsten uit je spaarpot halen. Maar wil je dat? En hoe lang kan dat?


Hulp bij re-integratie
Dat je gezond leeft en zich prima voelt, is fijn. Maar je kunt ook arbeidsongeschikt raken door long covid of overspannenheid. En 20 procent van de uitval onder ondernemers wordt veroorzaakt door ongevallen, bijvoorbeeld tijdens het sporten, in en om het huis of bij een verkeersongeluk. Wel is de kans groot dat je binnen twee jaar weer aan het werk kunt. Maar in die periode kun je veel hebben aan de hulp van de verzekeraar bij je re-integratie en het draaiend houden van je onderneming. Daarmee beperk je ook financiële schade.


Betaalbare premie
Of een AOV duur is, hangt grotendeels af van de dekking. Sluit je bepaalde oorzaken van arbeidsongeschiktheid uit voor de verzekering? Keert de verzekering uit als je je beroep niet meer uit kunt oefenen of pas als je ander werk ook niet meer kunt doen? Kies je voor een lange wachttijd voor je een uitkering ontvangt? Kun je toe met een laag verzekerd bedrag om bijvoorbeeld alleen de vaste lasten te kunnen betalen? Door je keuzes kun je flink besparen op de premie. En omdat de premie aftrekbaar is, wordt de verzekering nog betaalbaarder.


Wat zijn de gevolgen voor jou?
Of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebt en hoe die eruit moet zien, is heel persoonlijk, want de risico’s verschillen voor iedere ondernemer. Neem daarom contact op met ons kantoor om te bespreken hoe jouw situatie eruitziet. Wat zijn je risico’s en vooral: wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor je inkomsten? Pas als je dat in kaart hebt gebracht, kun je afwegen óf en welke AOV bij jou past.