ma 25 apr. 2022

Ondernemerschap combineren met een baan in loondienst; de voor- en nadelen.

Je droomt ervan om voor jezelf te beginnen. Maar je twijfelt of je dan voldoende verdient en of het bedrijf wel levensvatbaar is. Of je wilt eerst kijken hoe het je bevalt om eigen baas te zijn. Daarom wil je of het ondernemerschap combineren met een parttime baan in loondienst. Waar moet je dan aan denken?


Een bedrijf beginnen met behoud van de vaste baan. Het is een keuze die steeds populairder wordt. Het grote voordeel is dat je inkomenszekerheid heeft. Je krijgt maandelijks jouw salaris uitbetaald, ook als je ziek bent. Verder ontvang je vakantiegeld, misschien een 13e maand en de vrije dagen worden doorbetaald. Jouw vaste inkomen is beschermd als je langdurig arbeidsongeschikt wordt en misschien bouw je nog wat pensioen op. Als ondernemer moet je dat soort inkomenszekerheden zelf regelen.


Tijd en geld
Het heeft ook nadelen om het ondernemerschap te combineren met een baan. Als jouw bedrijf goed gaat lopen, krijg je het drukker. Je moet dan naast jouw baan misschien ook ’s avonds en in het weekend werken. Of je moet klanten teleurstellen. Heb je gekozen voor een parttime baan? Dan ontvang je ook een parttime salaris. Als jouw bedrijf in het begin nog maar weinig omzet haalt of als je door arbeidsongeschikt niet kunt werken, is dat parttime salaris misschien niet genoeg. Je kunt dan behoorlijk krap komen te zitten. Vraag ons hoe je dat risico kunt opvangen.


Ondernemingsplan maken
De start van jouw eigen bedrijf moet je goed voorbereiden, ook als je daarnaast nog een baan heeft. Maak daarom een ondernemingsplan. Daarin staat wat voor bedrijf je hebt, waarom je denkt dat het een succes kan worden en wat de verwachte opbrengsten en kosten zijn. Je moet waarschijnlijk investeren, bijvoorbeeld in een werkplek, apparatuur, marketing en inkoop. Leg in het plan vast hoeveel je daarvoor nodig hebt, hoe je aan een financiering komt en hoe je aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen.


Belastingen op orde
Punt van aandacht is de fiscale kant van het ondernemerschap. Zorg voor een puntgave administratie en zoek uit welke aftrekposten je hebt en wat voor soort belastingen je moet betalen, zoals inkomstenbelasting en btw. Komt jouw jaaromzet niet boven de € 20.000 uit? Dan kun je gebruikmaken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) en hoef je geen btw in rekening te brengen. Zet het geld dat je aan belastingen moet betalen apart. Zo voorkom je betalingsproblemen.


Risico’s verzekeren
Houd ten slotte rekening met de bedrijfsrisico’s. Daarbij maakt het niet uit of je parttime of fulltime zzp’er bent. De kans op brand, een cyberincident of een niet-betalende klant is dan even groot. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken wat jouw belangrijkste bedrijfsrisico’s zijn en welke verzekeringen in jouw situatie relevant zijn.