ma 11 sep. 2023

Woonverzekeringen duurder door hoger risico verzekeraars

De premies van woonverzekeringen volgen de economische trend en zijn in de afgelopen tijd flink omhoog gegaan. De belangrijkste oorzaken zijn de stijgende kosten voor bouwmaterialen en de hogere loonkosten. Ook de schade als gevolg van extreem weer speelt een rol.


De zogenoemde herbouwwaarde van een huis is de graadmeter voor het bepalen van de hoogte van de premie van de opstalverzekering. De herbouwwaarde is het bedrag dat nu nodig is om het huis op dezelfde manier opnieuw op te bouwen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het soort woning, het woonoppervlak, de inhoud en de aard van de bouw.


Herbouwwaarde 30% hoger
Die herbouwwaarde is volgens berekeningen van databedrijf Infofolio in de afgelopen vier jaar met ongeveer 30% gestegen. Daardoor lopen verzekeraars meer risico. Het logische gevolg daarvan is dat de premies zijn gestegen.


Herbouwwaardemeter
De meeste verzekeraars maken gebruik van een herbouwwaardemeter om de herbouwkosten van de woning te bepalen. Als je deze voor het afsluiten van je opstalverzekering hebt ingevuld, heb je in veel gevallen garantie tegen onderverzekering.


Woningverbetering en verduurzaming
Maar let op: ook woningverbetering en verduurzaming van het huis kunnen gevolgen hebben voor de herbouwwaarde – en dus voor de premie – van woonverzekeringen. Heb je onlangs je keuken of badkamer verbouwd? Liggen er inmiddels zonnepanelen op het dak? Geef dit dan aan ons door om het risico op onderverzekering te voorkomen.


Verschillen
De ene verzekering is de andere niet en dat geldt ook voor woonverzekeringen. Daardoor kunnen er nog altijd grote verschillen zijn in premies en voorwaarden. Ben je bang dat je te veel betaalt voor je woonverzekeringen? Of ben je juist ontevreden over de voorwaarden? Neem dan even contact met ons op. Wij onderzoeken graag voor je of er alternatieven zijn die beter bij jou passen.