di 17 jan. 2023

Zet cyberveiligheid op nummer één in 2023

Een nieuw jaar gaat hand in hand met goede voornemens. Wat wil je bereiken in 2023? En aan welke risico’s besteed je dit jaar extra aandacht? De kans is groot dat de cyberrisico’s tot nu toe wat onderbelicht bleven in je organisatie. Zet daarom cyberveiligheid dit jaar hoog op de agenda.


Nederlandse bedrijven hebben hun digitale weerbaarheid lang niet altijd op orde, terwijl de dreiging eigenlijk toeneemt. Goed om dit jaar stappen te ondernemen om je cyberveiligheid te vergroten. Hoe zorg je daarvoor?


Cyberbewustzijn
Het belangrijkste wapen tegen cyberincidenten heb je als je medewerkers zich goed bewust zijn van de risico’s en hun gedrag daarop aanpassen. Laat hen een speciale cursus volgen of een programma gebruiken dat hun alertheid op signalen van cybercrime test. Zo leren ze zaken als phishingmails en CEO-fraude herkennen. Het is ook belangrijk dat collega’s elkaar kunnen aanspreken op onveilig gedrag.


Goede beveiliging
Cyberbewustzijn stimuleert je ook door voor een goede beveiliging te zorgen. Regelmatige en tijdige updates zijn uitermate belangrijk. Maak back-ups van belangrijke bestanden, die je op verschillende plaatsen bewaart. Documenten met vertrouwelijke of gevoelige informatie kunnen worden beveiligd met een wachtwoord, dat wordt doorgegeven via SMS of WhatsApp. Harde schijven, laptops, mobiele apparaten en usb-sticks die gevoelige bedrijfsinformatie bevatten, kun je versleutelen met veilige encryptiesoftware.


Twee-factor-authenticatie
Je systeem moet weten of een gebruiker die iets probeert uit te voeren daadwerkelijk toestemming heeft om dat te doen. Laat je medewerkers daarom twee-factor-authenticatie gebruiken. Ze loggen dan in op twee verschillende manieren, bijvoorbeeld met een (lang, uniek en veilig) wachtwoord en een speciale app, een sms-code, een apparaatje dat iemand identificeert of biometrische kenmerken zoals een vingerafdruk.


Veilig online thuiswerken
Als je medewerkers thuiswerken, zorg er dan voor dat ze een veilige verbinding naar het bedrijfsnetwerk gebruiken. Je doet er verder goed aan om thuiswerkmogelijkheden te testen en te updaten en eventueel een extra monitoring in te stellen op de applicaties die kritiek zijn voor thuiswerken. En laat medewerkers voorzichtig zijn met betrekking tot wat er besproken wordt in berichtenapps of tijdens een videoconference.


Cyberverzekering
Cybercriminelen blijven steeds nieuwe methoden ontwikkelen om hun slag te kunnen slaan. Ook als je zorgt voor een goede beveiliging blijft er een kans dat zij je systemen aanvallen. De financiële gevolgen kunnen groot zijn. Verzeker je bedrijf daartegen met een cyberverzekering. Meer weten? Neem contact op met ons kantoor.