ma 31 okt. 2022

Zorgverzekering kiezen? Ga ervoor zitten.

Nog een tweetal weken en dan maken alle verzekeraars in Nederland de nieuwe premie voor de zorgverzekering 2023 bekend. Vanaf dat moment schieten we weer in de vergelijkingsstand en gaan we kijken waar we – in deze toch al dure tijd – nog enig voordeel kunnen behalen. De premie wordt door velen van ons als uitgangspunt genomen. Logisch, alles is duurder geworden, energie, benzine, boodschappen.


Neem de tijd


Natuurlijk willen we besparen op de premie. Dat voelen we als eerste in onze portemonnee, maar baseer je keuze niet alleen daarop. Een goedkope(re) premie kan leiden tot meer zorgkosten achteraf. En die komen altijd op het moment dat je er niet op rekent.


Ons advies is dan ook om even de tijd te nemen voor een weloverwogen keuze. Het gaat immers om je eigen gezondheid.


Bepaal je zorgbehoefte


Belangrijk bij de keuze voor een zorgverzekering is je eigen zorgbehoefte. Sport je veel? Dan kunnen extra behandelingen bij de fysiotherapeut belangrijk zijn. Gebruik je medicijnen? Controleer dan hoe dit is geregeld bij jouw verzekeraar of belangrijker nog bij de verzekeraar van jouw keuze. Heb je vaak tandartskosten? Maak dan een juiste beslissing voor de aanvullende tandartsdekking. Hoeveel krijg je vergoed t.o.v. de betaalde premie?


Allemaal vragen die je jezelf moet stellen alvorens je een keuze maakt. Hierboven hebben we slechts enkele voorbeelden genoemd. Voor ieder persoon gelden andere zorgbehoeftes die bepalend zijn. Ben je hiervan bewust.


Het kan ook zijn dat je gezond en fit bent en dus geen zorgbehoefte hebt. Dan kun je andere afwegingen maken. Heb je wel een uitgebreide aanvullende verzekering nodig? Ben je gezond, gebruik je geen medicijnen? Maak dan eens de overweging om een vrijwillig hoger eigen risico van 500 euro te nemen. Dat scheelt al snel 250 euro premie per jaar. Bovendien valt de huisarts niet onder dat eigen risico en wordt volledig vergoed.


Past de huidige polis nog bij jouw zorgbehoefte?


Als adviseur kunnen wij niet bepalen wat voor jou de beste keuze is. Dat bepaal jijzelf. Wél kunnen wij helpen de keuze makkelijker te maken. Graag denken wij met je mee zodat jij voor een zorgverzekering kiest die bij jou past.


Wat kan helpen is om eens na te gaan (als dat nog kan) wat je in de afgelopen jaren aan zorgkosten hebt gemaakt. Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken en wil het niet zeggen dat je deze kosten weer maakt, maar het geeft wel inzicht in jouw zorgbehoeften.


Daarnaast raden wij aan om je huidige polis eens door te nemen. Vaak hebben we geen volledig beeld van wat er vergoed wordt. Waarschijnlijk heb je die polis ooit afgesloten en vind je het best. Misschien ben je voor kosten verzekerd die je nooit gaat maken of blijkt dat je denkt dat je verzekerd bent voor bepaalde zorgkosten, terwijl dit helemaal niet (meer) het geval is.


Neem dus de tijd om een goede keuze te maken en baseer deze niet alleen op een lagere premie. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een zorgverzekering die bij jou past? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor een betrokken, deskundig en persoonlijk advies. Wij denken graag met je mee.