Advies over een arbeidsongeschiktheidsverzekering: waarom het belangrijk is en hoe Quintes je kan helpen

Advies op maat van een adviseur uit jouw regio
Persoonlijke en deskundige inspectie door onze maatwerkdienst
Snelle schadeafwikkeling

Als ondernemer loop je het risico om arbeidsongeschikt te worden. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan daarom van groot belang zijn voor ondernemers. Vanaf 2027 is het zelfs verplicht voor ondernemers om een dergelijke verzekering af te sluiten. In deze tekst bespreken we de voor- en nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en waarom het afsluiten van deze verzekering lastig kan zijn. We laten ook zien waarom een verzekeringsadviseur, zoals Quintes, waardevol kan zijn bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Direct meer weten? Maak dan eenvoudig een afspraak voor een terugbelverzoek, via het formulier hier rechts.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

​​Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering die uitkeringen biedt aan zelfstandige ondernemers in geval van arbeidsongeschiktheid. Een AOV is bedoeld om financiële risico's te dekken, zoals het wegvallen van inkomsten en het moeten betalen van de lopende kosten. Er zijn verschillende soorten AOV's beschikbaar die zich richten op verschillende doelgroepen en risicoprofielen. Het afsluiten van een AOV kan lastig zijn vanwege de complexiteit van de polissen en het acceptatieproces. Sinds 2023 is het voor ondernemers verplicht om een AOV af te sluiten.

Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Enerzijds biedt een AOV financiële zekerheid en gemoedsrust voor ondernemers die hun inkomen niet willen verliezen in geval van ziekte of een ongeval. Anderzijds zijn de premies voor AOV's vaak hoog en kunnen de polissen complex zijn. Het afsluiten van een AOV is daarom een weloverwogen beslissing die afhankelijk is van het risicoprofiel en de financiële situatie van de ondernemer.

Het afsluiten van een AOV kan lastig zijn omdat het acceptatieproces afhankelijk is van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheid, beroep en inkomen. De verzekeraar zal de ondernemer beoordelen op deze factoren voordat deze een polis kan afsluiten. Daarnaast kan het afsluiten van een AOV ook complex zijn vanwege de vele keuzemogelijkheden en uitzonderingen in de polissen. Daarom kan het inschakelen van een verzekeringsadviseur zoals Quintes waardevol zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar de juiste AOV.

AOV Advies: Alternatieven

Naast de reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn er ook alternatieve opties beschikbaar voor ondernemers. Zo is er bijvoorbeeld de Broodfondsregeling, waarbij een groep ondernemers onderling afspraken maakt om elkaar financieel te ondersteunen bij ziekte. Een andere optie is de AOV-coöperatie, waarbij ondernemers zich kunnen aansluiten bij een coöperatie en gezamenlijk een pot vormen voor het opvangen van inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

Deze alternatieve opties kunnen voor sommige ondernemers interessanter zijn dan een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering, vanwege bijvoorbeeld lagere kosten, meer flexibiliteit en de mogelijkheid om onderlinge banden met andere ondernemers te versterken. Echter, het is belangrijk om goed te kijken of deze opties aansluiten bij de persoonlijke situatie en wensen van de ondernemer, en of er voldoende zekerheid is voor het geval van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Waar moet je op letten bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten.

  • Eigen risico: bepaal hoeveel eigen risico je wilt betalen. Dit beïnvloedt de maandelijkse premie die je moet betalen.

  • Dekking: controleer de dekking van de verzekering, zoals de duur van de uitkering en het percentage van het inkomen dat wordt gedekt.

  • Wachttijd: de wachttijd is de periode tussen het moment dat je arbeidsongeschikt raakt en het moment waarop de uitkering begint. Kies een wachttijd die past bij jouw financiële situatie.

  • Acceptatieproces: sommige verzekeraars hebben een streng acceptatieproces en accepteren geen aanvragers met bepaalde medische aandoeningen of risicovolle beroepen. Controleer daarom of jouw beroep of gezondheid van invloed kan zijn op het acceptatieproces.

  • Maandelijkse premie: vergelijk de premies van verschillende verzekeraars en kies een premie die past bij jouw budget en dekkingseisen.

  • Voorwaarden: lees de voorwaarden van de verzekering goed door en vraag om verduidelijking bij onduidelijkheden.

Onafhankelijk AOV advies via Quintes

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan een lastig proces zijn, vooral voor ondernemers die niet bekend zijn met de verschillende opties en voorwaarden. Het is belangrijk om rekening te houden met de dekking, premie, eigenrisicoperiode en eventuele uitsluitingen. Het vergelijken van verschillende verzekeraars kan ook verwarrend zijn, aangezien elke verzekeraar verschillende voorwaarden hanteert. Daarom kan het inschakelen van een verzekeringsadviseur zoals Quintes waardevol zijn. Wij hebben de expertise en ervaring om je te helpen bij het vinden van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering die past bij jouw persoonlijke situatie en wensen.

Bij Quintes begrijpen we dat elke ondernemer anders is en daarom bieden we een persoonlijke aanpak bij het vinden van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ons deskundige adviseurs begeleiden je stap voor stap door het proces en nemen de tijd om jouw behoeften te begrijpen. Quintes werkt ook 100% onafhankelijk, wat betekent dat we geen enkele verzekeraar voorrang geven en je de beste opties kunnen aanbieden. Door het inschakelen van Quintes kun je er zeker van zijn dat je de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit en dat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is, jouw onderneming.

Persoonlijk advies over je verzekering?

Onze collega’s van de servicedesk plannen graag een afspraak voor je in bij een adviseur bij jou in de buurt.

Maak vrijblijvend een afspraak

Met een Quintes adviseur sta je sterker.

Welke verzekeringen heb ik nodig? Betaal ik niet te veel? Onze adviseurs brengen je risico’s in kaart. Samen kiezen we welke verzekeringen het best passen bij jouw specifieke situatie.