Asbestschade verzekeren

Advies op maat van een adviseur uit jouw regio
Persoonlijke en deskundige inspectie door onze maatwerkdienst
Snelle schadeafwikkeling

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt in de bouw en andere sectoren. Het inademen van asbestvezels kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, waaronder longkanker, longvlieskanker en asbestose. Naast deze gezondheidsrisico's kan asbest ook leiden tot schade aan gebouwen en infrastructuur. In dit artikel lees je meer over de schade die asbest kan veroorzaken en of dit verzekerd kan worden.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Het bestaat uit microscopisch kleine vezels die bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals longkanker, asbestose en mesothelioom. Sinds de jaren '90 is het gebruik van asbest in de meeste landen verboden, maar het kan nog steeds aanwezig zijn in gebouwen die voor die tijd zijn gebouwd. Asbestschade kan grote gevolgen hebben voor gebouwen en voor de gezondheid.

Risico's van asbest

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat ernstige risico’s met zich mee kan brengen, zowel aan de gezondheid als materiële schade. Bij blootstelling aan asbestvezels kunnen deze in de longen terechtkomen en leiden tot verschillende ziektes. Naast deze gezondheidsrisico's kan het ook leiden tot asbestschade aan gebouwen en infrastructuur. Asbest kan bijvoorbeeld worden aangetroffen in daken, gevels, leidingen en isolatiemateriaal. Als deze materialen beschadigd raken, kunnen er asbestvezels vrijkomen die ingeademd kunnen worden. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico's voor personen die zich in de omgeving bevinden.

Gezondheidsklachten

Asbest is altijd slecht voor de gezondheid, ook in kleine hoeveelheden. De gezondheidsrisico's van asbest zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur en mate van blootstelling aan asbestvezels, de grootte en vorm van de vezels, de bron van de blootstelling en de individuele gevoeligheid voor asbest.

Na blootstelling aan asbestvezels kan het soms tientallen jaren duren voordat ziektes zich ontwikkelen. Het risico op gezondheidseffecten is afhankelijk van de totale hoeveelheid vezels die is ingeademd. Mensen die jarenlang blootgesteld zijn geweest aan grote hoeveelheden asbestvezels hebben een hoger risico op gezondheidseffecten dan mensen die slechts kortstondig zijn blootgesteld.

In woningen of bedrijfspanden

Naast schade aan de gezondheid, kan asbest ook schade toebrengen aan gebouwen. Asbestschade aan gebouwen kan ontstaan doordat asbestvezels vrijkomen bij bijvoorbeeld het verwijderen van asbesthoudend materiaal, maar ook door veroudering en slijtage van materialen waarin asbest is verwerkt. Daarnaast kan schade ontstaan door brand, storm of andere externe factoren.

Het is daarom belangrijk om gebouwen regelmatig te laten inspecteren op asbest en bij schade direct actie te ondernemen om verdere verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Bij het verwijderen van asbest is het verplicht om een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen om de gezondheidsrisico's te minimaliseren. In geval van asbestschade is het verstandig om contact op te nemen met een specialist op het gebied van asbestsanering en een verzekeraar om te kijken welke dekking er is voor de schade. Later in dit artikel lees je hoe Quintes je kan helpen met de juiste verzekering.

Asbestdaken

Asbestdaken zijn daken waarbij asbesthoudende materialen zijn gebruikt bij de bouw of renovatie. Deze materialen bevatten microscopisch kleine vezels die bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Naast de gezondheidsrisico's kunnen de asbestdaken ook voor schade zorgen, zoals lekkages en vermindering van isolatie.

Het is belangrijk om een verzekering af te sluiten die voldoende dekking biedt voor eventuele asbestschade die kan ontstaan als gevolg van asbestdaken. Zo voorkom je onvoorziene kosten en kun je je met een gerust hart richten op het onderhoud van het gebouw.

Verzekeren van asbestschade

Het verzekeren van gebouwen met asbest kan een uitdaging zijn, omdat het materiaal door verzekeringen wordt beschouwd als een hoog risico op het gebied van gezondheid en veiligheid. Het kan daarom lastig zijn om zelf een passende verzekering te vinden die voldoende dekking biedt en die betaalbaar is.

Asbestschade verzekeren via Quintes

Bij het verzekeren van asbestschade, komt de expertise van Quintes als verzekeringsadviseur goed van pas. Door onze kennis van agrarische verzekeringen, kunnen wij klanten voorzien van deskundig en persoonlijk advies en helpen bij het vinden van een geschikte verzekering die past bij een specifieke situatie.

Bovendien kan Quintes als betrokken adviseur optreden als tussenpersoon tussen de klant en de verzekeraar om de juiste dekking te verkrijgen en eventuele vragen te beantwoorden. Dit maakt Quintes een belangrijke partner voor mensen die op zoek zijn naar een passende asbestverzekering. Meer weten hierover? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met één van onze adviseurs.


Persoonlijk advies over je verzekering?

Onze collega’s van de servicedesk plannen graag een afspraak voor je in bij een adviseur bij jou in de buurt.

Maak vrijblijvend een afspraak

Met een Quintes adviseur sta je sterker.

Welke verzekeringen heb ik nodig? Betaal ik niet te veel? Onze adviseurs brengen je risico’s in kaart. Samen kiezen we welke verzekeringen het best passen bij jouw specifieke situatie.