di 02 jan. 2024

Voorkom weerschade met deze tips

In Nederland krijgen we er regelmatig mee te maken: harde windstoten, hagelbuien en regen. Wat kan je zelf doen om schade door weersomstandigheden te voorkomen? Quintes geeft je tips!


Zet losstaande voorwerpen binnen


Doe een rondje om het huis en zet losstaande voorwerpen zoals tuinmeubels, speelgoed en fietsen binnen. Vergeet ook vooral je plantenbakken en parasol niet. Losstaande voorwerpen kunnen tijdens heftige weersomstandigheden grote schade veroorzaken op ramen en deuren en daarnaast vormt het een gevaar voor voorbijgangers.


Doe de zonwering en rolluiken omhoog


Zonwering en rolluiken zijn kwetsbaar, voorkom dat dit kapot gaat door heftige hagelbuien of storm en doe de zonwering en rolluiken daarom omhoog.


Bescherm je auto/camper/caravan


Zet je voertuig, voor zover dat mogelijk is, in een garage of onder een stevige carport. Vooral wanneer er heftige hagelbuien voorspelt zijn, kan je voertuig veel schade oplopen. Mocht er geen mogelijkheid zijn om je voertuig overdekt neer te zetten? Bescherm het dak van het voertuig dan met oude dekens of een oud luchtbed. Probeer ten alle tijden het parkeren onder een boom te vermijden in verband met het vallen van losse takken.


Stekkers uit het stopcontact


Bliksem in aantocht? Haal dan alle stekkers uit het stopcontact. Vergeet ook vooral je televisie, stereo-installatie, computer en internetmodem niet! Mocht de bliksem inslaan, dan blijven deze apparaten heel.


Sluit ramen en deuren


Sluit je ramen en deuren goed af. Zo voorkom je bij harde wind schade aan het glas en kozijn, kan er geen water binnen komen na een heftige regenbui én voorkom je blikseminslag in je woning.


Dakpannen en afvoer


Heb je nog voldoende tijd voordat de storm of heftige weersbui je kant op komt? Controleer dan je dak op loszittende dakpannen. Controleer daarnaast ook het daklood en de dakgoten om lekkage te voorkomen. Wij adviseren je om je goten en afvoeren regelmatig schoon te maken en je dakbedekking regelmatig te laten controleren op zwakke plekken.


Bomen snoeien


Met een weeralarm op komst is bomen snoeien al te laat. Zorg er daarom voor je dat je bomen rondom je huis doorgaans regelmatig snoeit om ze te beschermen tegen stormschade en om onveilige situaties door loshangende takken te voorkomen.


Neem geen onnodig risico


Tot slot het aller belangrijkste: bescherm jezelf. Ga niet naar buiten tijdens code geel, oranje of rood wanneer dit niet noodzakelijk is. Sluit ramen en deuren en blijf binnen. In het geval dat je toch echt naar buiten moet, wees dan alert op rondvliegende voorwerpen zoals takken en dakpannen.


Toch schade opgelopen?


Meld je schade online bij jouw kantoor via de schademeld knop (kijk bij locaties voor jouw kantoor) voor de snelste afhandeling. Daarnaast kun je uiteraard ook je schade telefonisch bij jouw kantoor melden. Wij helpen je graag.