top of page

Elektrische step (e-step) en je verzekering

In het dagelijkse leven zie je ze steeds vaker in het straatbeeld, de e-step. Erg gewild, zeker bij kinderen. Weet je dat niet alle modellen op de openbare weg mogen? Weet je ook dat schade veroorzaakt met een e-step niet in alle gevallen zo maar wordt vergoed?


Wat weet jij van het gebruik van de e-step en de verzekering?

persoon op elektische step

Heb jij een e-step of heb je één van je kinderen een e-step cadeau gedaan, dan is het goed om te weten waar je op moet letten. In Nederland zijn slechts een paar modellen waarmee je op de openbare weg mag (en dan alleen op het fietspad of fiets-/bromfietspad).


E-step met trapondersteuning

In Nederland mogen alle e-steps met trapondersteuning deelnemen aan het verkeer. Kenmerkend voor dit model is dat je zelf moet steppen. Dankzij een hulpmotor ga je sneller, maar nooit harder dan 25 km/u. Kinderen jonger dan 16 jaar mogen ook op deze e-step.

Veroorzaak jij of je kind onverhoopt een schade met deze e-step, dan valt dit onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.


E-step zonder trapondersteuning

Een andere variant is de e-step zonder trapondersteuning. Dit zijn modellen waarbij je niet zelf hoeft te steppen, maar waar de e-step wordt voortgedreven door een accu. Hiervoor gelden andere regels en strengere eisen. Deze e-steps vallen onder de noemer bijzondere bromfiets en alleen goedgekeurde modellen mogen in Nederland de weg op. Wil je weten welke modellen zijn goedgekeurd, kijk dan op de website van de RDW.

Kinderen jonger dan 16 jaar mogen niet op dit model e-step deelnemen aan het verkeer.


Ben je verzekerd op een e-step zonder trapondersteuning?

Daar waar schade veroorzaakt door een e-step met trapondersteuning onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren valt, is dat voor schade veroorzaakt door de e-step zonder trapondersteuning een heel ander verhaal.

Omdat deze e-steps worden gezien als bijzondere bromfiets, ben je verplicht om deze voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt namelijk géén dekking. Let hier goed op.


Schade, maar niet verzekerd. Wat nu?

Alleen e-steps zonder trapondersteuning die zijn goedgekeurd, mogen de weg op en zijn te verzekeren. Niet goedgekeurde modellen zijn verboden. Ga je toch de weg op met een model dat niet is goedgekeurd, dan kan de politie je een boete geven én zelfs overgaan tot inbeslagname van de e-step. Wat veel bestuurders niet weten is, dat als er schade wordt gereden met een niet goedgekeurd model, je niet verzekerd bent en alle veroorzaakte schade zelf moet betalen. Stel je voor dat jij of je kind een voetganger aanrijdt en deze heeft blijvend letsel, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen.


Kijk eerst goed wat voor e-step je hebt aangeschaft, wat de eisen zijn en zorg altijd dat je een goedgekeurd model zonder trapondersteuning verzekert voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit is verplicht.


Verzekeren via Quintes Verzekeren en Risicobeheer

Voldoet jouw step aan de eisen van de RDW en is deze goedgekeurd? Dan hebben wij uiteraard mogelijkheden om jouw e-step te verzekeren. Zo kun jij met een gerust hart deelnemen aan het verkeer.


Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.


Het is goed om te weten dat vanaf 1 januari 2025 een kenteken voor bijzondere bromfietsen verplicht wordt.


Wil je meer weten over de regels en de eisen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page