Asbestdak

Advies op maat van een adviseur uit jouw regio
Persoonlijke en deskundige inspectie door onze maatwerkdienst
Snelle schadeafwikkeling

Asbestdaken zijn in Nederland nog steeds een veelvoorkomend probleem. Asbest was vroeger een populair bouwmateriaal vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Inmiddels is bekend dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid en daarom is dit sinds 1993 verboden in Nederland. Veel gebouwen hebben nog steeds daken waarin asbest is verwerkt. Het is belangrijk om deze daken te herkennen en tijdig te laten verwijderen, om gezondheidsrisico's te voorkomen. Daarnaast is het voor veel mensen de vraag of de verwijdering van asbestdaken kan worden verzekerd. In deze tekst zullen we deze vragen beantwoorden en meer informatie geven over asbestdaken en verzekeringen.

Wat is een asbestdak?

Asbestdaken bestaan uit asbesthoudende golfplaten of leien, waarin asbestvezels zijn verwerkt. Deze vezels kunnen bij beschadiging of veroudering loslaten en in de lucht terechtkomen, waardoor er gezondheidsrisico's ontstaan voor mensen die deze vezels inademen.

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels die je met het blote oog niet kunt zien. Deze delfstof wordt gewonnen uit onder andere Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Rusland en Canada.

Tot het einde van de vorige eeuw werd asbest gebruikt als bouwmateriaal voor onder andere daken. Asbest is een natuurlijk mineraal dat hittebestendig, brandwerend en isolerend is. Hierdoor was asbest een populair bouwmateriaal voor daken, vooral in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. Bovendien was asbest relatief goedkoop en makkelijk te verwerken.

Met name asbestcement werd veel gebruikt voor asbestdaken, dit materiaal bestaat uit cement waaraan asbestvezels zijn toegevoegd. Dit maakte de golfplaten en leien stevig en duurzaam. Het gebruik van asbest in de bouw werd echter sinds de jaren 80 steeds meer bekritiseerd vanwege de gezondheidsrisico's dat het kan veroorzaken.

Asbest golfplaten herkennen

Is het mogelijk om asbest golfplaten te herkennen? Dat is zeker mogelijk, maar niet in iedere situatie. De golfplaten hebben vaak een codering of markering. Die zie je natuurlijk pas als je op het dak zou lopen of werken. Op afstand zou je golfplaten met asbest kunnen herkennen aan hun oude, verweerde uiterlijk. Soms zie je ook witte spikkels op golfplaten of een lichte honingraatstructuur aan de onderkant. Dit betekent dat de golfplaten asbest bevatten.

Het is niet altijd mogelijk om asbestdaken meteen te herkennen, vooral als de dakbedekking is overschilderd, vervuild of verweerd. In dat geval is het verstandig om een specialist te raadplegen voor een asbestinventarisatie, waarbij monsters worden genomen en geanalyseerd in een laboratorium. Het is belangrijk om asbestdaken tijdig te laten inventariseren en verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf om gezondheidsrisico's te voorkomen.

Asbestdak verwijderen of vervangen

Het is niet toegestaan om asbestdaken zelf te verwijderen, tenzij het gaat om een oppervlakte van minder dan 35 m² en het asbesthoudend materiaal niet beschadigd is. Het verwijderen van asbestdaken is namelijk gevaarlijk vanwege de gezondheidsrisico's die het inademen van asbestvezels met zich meebrengt. Bij het verwijderen van asbestdaken komen er namelijk vezels vrij die bij inademing kunnen leiden tot ernstige longziekten, waaronder longkanker.

Het is daarom wettelijk verplicht om asbestdaken te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Zij hebben de juiste kennis, materialen en beschermingsmiddelen om asbest veilig te verwijderen en te transporteren naar een erkend verwerkingsbedrijf.

Als eigenaar van een gebouw met een asbestdak ben je verantwoordelijk voor het tijdig laten inventariseren en verwijderen van asbestdaken. Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot boetes en gezondheidsrisico's voor de gebruikers van het gebouw.

Verzekeren van een asbestdak

Asbestdaken gaan over het algemeen rond de 30 jaar mee. Aangezien asbest tot 1994 veelal werd gebruikt in de fabricage van golfplaten, kan nu de periode aanbreken dat deze daken mogelijk aan vervanging toe beginnen te raken

Het is mogelijk om het asbestdak hierop te laten verzekeren, maar niet bij iedere verzekeringsmaatschappij. Sommige verzekeraars kunnen een asbestdak uitsluiten van dekking, terwijl andere maatschappijen het wel willen verzekeren, maar tegen hogere premies en met bepaalde voorwaarden. Als je een woning of een schuur bezit met een asbestdak, is het daarom belangrijk om goed te kijken naar de polisvoorwaarden van de opstalverzekering die je overweegt af te sluiten. Een specialistische adviseur van Quintes kan je helpen om de juiste verzekering af te sluiten.

Verzekeren via Quintes

Quintes heeft diverse specialismen in huis, waaronder agrarische verzekeringen via Quintes Finagri. Quintes Finagri is de verzekeringsspecialist voor agrarische ondernemers en ondernemers in het “groene” MKB. Door onze ruime ervaring in de agrarische sector, kunnen wij al onze klanten een passend advies geven over agrarische verzekeringen. Ook over het verzekeren van asbestdaken. In ons artikel over asbest verzekeren lees je hier ook meer over.

Wij werken samen met diverse verzekeraars, maar zijn wel 100% onafhankelijk. Hierdoor vergelijken wij objectief diverse verzekeringen kiezen we altijd de verzekering die het beste bij jouw situatie past. We snappen goed dat dit erg lastig kan zijn om zelf uit te zoeken en dat dit veel tijd kan kosten, daarom ontzorgen we onze klanten graag. Onze betrokken adviseurs gaan altijd een stapje verder voor klanten. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs.Persoonlijk advies over je verzekering?

Onze collega’s van de servicedesk plannen graag een afspraak voor je in bij een adviseur bij jou in de buurt.

Maak vrijblijvend een afspraak

Met een Quintes adviseur sta je sterker.

Welke verzekeringen heb ik nodig? Betaal ik niet te veel? Onze adviseurs brengen je risico’s in kaart. Samen kiezen we welke verzekeringen het best passen bij jouw specifieke situatie.