Cyberrisico's bedrijven

Advies op maat van een adviseur uit jouw regio
Persoonlijke en deskundige inspectie door onze maatwerkdienst
Snelle schadeafwikkeling

Cyberrisico’s voor bedrijven

Cybercriminaliteit is een steeds groter wordende dreiging voor bedrijven, ongeacht hun omvang of sector. Bedrijven die het slachtoffer worden van een cyberaanval, kunnen te maken krijgen met enorme financiële en reputatieschade, verlies van bedrijfsgeheimen en zelfs juridische vervolging. Het is daarom van essentieel belang dat bedrijven hun cybersecurity op orde hebben en maatregelen nemen om cyberaanvallen te voorkomen. In deze tekst zullen we bespreken wat de belangrijkste cyber risico's zijn voor bedrijven en welke stappen bedrijven kunnen nemen om zich hiertegen te beschermen. Ook lees je meer over hoe Quintes bedrijven kan helpen met het kiezen en afsluiten van de juiste cyberverzekering. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken met een van onze adviseurs.

Veel voorkomende cyberrisico’s

Als bedrijf is het belangrijk om bewust te zijn van de risico's die cybercriminaliteit met zich meebrengt. Bedrijven kunnen namelijk kwetsbaar zijn voor verschillende vormen van cyberaanvallen, waarbij de schade vaak groot kan zijn. In deze alinea zal worden ingegaan op de veelvoorkomende cyber risico's waar bedrijven mee te maken kunnen krijgen.

Phishing

Een van de meest voorkomende cyber risico's voor bedrijven is phishing. Dit is een vorm van oplichting waarbij criminelen via e-mail, telefoon of sociale media proberen om gevoelige informatie te verzamelen, zoals inloggegevens en financiële gegevens. Social engineering is een andere vorm van oplichting waarbij criminelen menselijke zwaktes proberen uit te buiten om zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie.

Ransomware en malware

Een tweede veel voorkomend cyber risico voor bedrijven is ransomware en andere vormen van malware. Hierbij worden bestanden op de computer of het netwerk van het bedrijf versleuteld, waarna er losgeld wordt gevraagd om deze weer te kunnen ontsleutelen. Het is vaak erg lastig om deze vormen van malware te verwijderen en de schade kan hoog oplopen.

Datalek

Een ander risico voor bedrijven is het lekken van vertrouwelijke gegevens, zoals klantgegevens of bedrijfsgeheimen. Dit kan het gevolg zijn van hacking, waarbij criminelen via kwetsbaarheden in het netwerk toegang krijgen tot deze gegevens. Ook kan het gebeuren dat medewerkers per ongeluk vertrouwelijke informatie delen, bijvoorbeeld door een verkeerde bijlage mee te sturen in een e-mail.

Het is van groot belang dat ieder bedrijven zich bewust is van deze veelvoorkomende cyberrisico's, zodat ze hierop kunnen anticiperen en de nodige maatregelen kunnen nemen om deze risico's te verminderen of zelfs volledig te voorkomen. Ongeacht de grote van het bedrijf, deze risico’s kunnen in iedere bedrijfsvorm voorkomen en grote risico’s met zich meebrengen.

Gevolgen van cyberaanvallen

Bedrijven die getroffen worden door cyberaanvallen kunnen te maken krijgen met verschillende gevolgen. Hieronder worden de twee belangrijkste gevolgen besproken.

Financiële gevolgen

Een cyberaanval kan leiden tot financiële schade voor een bedrijf. Denk hierbij aan kosten voor het herstellen van systemen en het herstellen van data, maar ook aan kosten voor het inhuren van externe experts om de cyberaanval te onderzoeken en te verhelpen. Daarnaast kan een bedrijf te maken krijgen met aansprakelijkheidsclaims van klanten of partners, bijvoorbeeld omdat persoonlijke gegevens zijn gestolen. Ook kan een bedrijf te maken krijgen met boetes van toezichthouders, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens, als gevolg van een datalek.

Reputatieschade

Een cyberaanval kan ook leiden tot reputatieschade voor een bedrijf. Klanten en partners kunnen hun vertrouwen in het bedrijf verliezen als gevolg van een datalek of andere vorm van cyberaanval. Dit kan leiden tot een afname van de omzet en kan de groei van het bedrijf belemmeren. Bovendien kan reputatieschade langdurig zijn en kan het jaren duren voordat een bedrijf weer het vertrouwen van klanten en partners heeft herwonnen.

Cyberrisico’s voorkomen met een cyberverzekering via Quintes

Als bedrijf is het van groot belang om de risico's van cyberaanvallen te verminderen. Hoewel preventieve maatregelen kunnen worden genomen, kan een cyberaanval nooit volledig worden uitgesloten. Daarom kan het afsluiten van een cyberverzekering via Quintes een verstandige keuze zijn.

Een cyberverzekering biedt dekking voor verschillende kosten die voortkomen uit cyberaanvallen, zoals de kosten voor forensisch onderzoek, crisismanagement, herstel van gegevens en aansprakelijkheidsclaims van derden. Het afsluiten van een cyberverzekering kan helpen om financiële gevolgen van cyberaanvallen te verminderen en bedrijven te beschermen tegen reputatieschade.

Quintes is als verzekeringsadviseur gespecialiseerd in het vinden van de juiste verzekeringen voor bedrijven. Met uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van cyberverzekeringen kan Quintes bedrijven adviseren over de beste opties voor specifieke situaties. Van grote bedrijven tot mkb’ers, wij kunnen iedere bedrijfsvorm helpen. Door het werken met diverse verzekeraars, biedt Quintes een objectief en persoonlijk advies dat is afgestemd op de individuele behoeften van het bedrijf.

Persoonlijk advies over je verzekering?

Maak een afspraak met onze servicedesk. Onze collega’s plannen vervolgens een afspraak in bij onze adviseur.

Maak een afspraak

Met een Quintes adviseur sta je sterker.

Welke verzekeringen heb ik nodig? Betaal ik niet te veel? Onze adviseurs brengen je risico’s in kaart. Samen kiezen we welke verzekeringen het best passen bij jouw specifieke situatie.