Verzekeringen voor startende ondernemers

Advies op maat van een adviseur uit jouw regio
Persoonlijke en deskundige inspectie door onze maatwerkdienst
Snelle schadeafwikkeling

Als startende ondernemer wil je jouw bedrijf zo goed mogelijk beschermen tegen financiële risico's en aansprakelijkheden. Het afsluiten van de juiste verzekeringen kan hierbij van essentieel belang zijn. Maar hoe weet je als startende ondernemer welke verzekeringen nodig zijn en welke verzekeringen optioneel zijn? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt voor jouw verzekeringen? Bij Quintes begrijpen we dat het afsluiten van verzekeringen een ingewikkeld proces kan zijn en daarom helpen wij startende ondernemers graag met het maken van de juiste keuzes. In deze tekst bespreken we de verplichte en optionele verzekeringen voor startende ondernemers en de rol van een verzekeringsadviseur hierbij. Direct meer weten? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvend terugbelverzoek aan, via het formulier hier rechts.

Verplichte verzekeringen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer ben je niet verplicht om veel verzekeringen af te sluiten. Slechts twee verzekeringen zijn wettelijk verplicht: de basiszorgverzekering en de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA), mits je een zakelijk voertuig bezit. Echter komt er vanaf 2027 een derde verplichte verzekering bij, namelijk de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

1. Basiszorgverzekering

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, dus ook voor ondernemers. Een zorgverzekering voor ondernemers is echter niet hetzelfde als een particuliere zorgverzekering. Een zorgverzekering voor ondernemers biedt namelijk specifieke voordelen voor ondernemers, zoals extra dekking voor alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie en tandheelkundige zorg.

Het afsluiten van een zakelijke zorgverzekering kan daarom interessant zijn voor ondernemers die veel gebruikmaken van deze extra dekkingen. Daarnaast biedt een zakelijke zorgverzekering vaak ook extra diensten die voor ondernemers relevant zijn, zoals een second opinion bij een medische behandeling of ondersteuning bij het voorkomen van ziekteverzuim.

2. WA-Verzekering (voertuigen)

Een WA-verzekering voor ondernemers is verplicht wanneer je als ondernemer een zakelijk voertuig gebruikt. Of je de auto nu particulier of zakelijk verzekert, je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. De WA-verzekering dekt de schade die je als ondernemer met jouw zakelijke voertuig veroorzaakt aan anderen, bijvoorbeeld aan andere weggebruikers of hun eigendommen.

Een WA-verzekering biedt echter geen dekking voor schade aan je eigen voertuig. Daarvoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten, zoals een beperkt casco of volledig casco verzekering. Het is verstandig om als ondernemer goed te kijken welke verzekering het beste past bij jouw situatie

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering die financiële ondersteuning biedt aan ondernemers wanneer zij door ziekte of een ongeval niet meer in staat zijn om te werken. De AOV was voorheen een optionele verzekering voor ondernemers, maar vanaf 2027 wordt de AOV verplicht gesteld.

Het afsluiten van een AOV is echter geen gemakkelijke opgave. Het acceptatieproces is namelijk niet altijd even simpel en kan afhangen van diverse factoren, zoals de leeftijd, beroepsgroep en gezondheid van de ondernemer. Daarnaast zijn er diverse varianten van de AOV op de markt, waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken.

Een adviseur, zoals Quintes, kan ondernemers helpen bij het vinden van de juiste AOV. Wij bieden objectieve adviezen op maat en hebben kennis van de verschillende varianten van de AOV. Hierdoor kunnen wij ondernemers helpen bij het maken van de juiste keuze en kunnen wij het acceptatieproces begeleiden en ondersteunen.

Het afsluiten van deze verzekeringen kan lastig zijn, zeker als je niet bekend bent met de verschillende dekkingen en voorwaarden. Bij Quintes hebben wij ervaring met het adviseren van startende ondernemers en kunnen wij helpen met het afsluiten van de juiste verzekeringen voor jouw bedrijf. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent en kun jij je focussen op het ondernemen.

Optionele verzekeringen voor startende ondernemers

Naast de verplichte verzekeringen zijn er ook optionele verzekeringen beschikbaar. Hieronder worden enkele veelvoorkomende optionele verzekeringen besproken.

1. Inventaris- en goederenverzekering

De inventaris- en goederenverzekering biedt dekking tegen schade aan de inventaris of goederen van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld schade door brand, inbraak of waterschade. Het afsluiten van deze verzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort bedrijf en de waarde van de inventaris en goederen.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen schade die door het bedrijf wordt veroorzaakt aan derden, bijvoorbeeld aan personen of eigendommen. Het is van belang om te overwegen welke risico's het bedrijf loopt en of het noodzakelijk is om deze verzekering af te sluiten.

3. Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt dekking voor juridische geschillen die kunnen ontstaan tussen het bedrijf en derden. Hierbij kan gedacht worden aan geschillen over contracten, arbeidsrechtelijke kwesties of incasso. Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is afhankelijk van de omvang en de risico's van het bedrijf.

4. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen fouten die worden gemaakt tijdens het uitoefenen van een beroep. Deze verzekering is met name van belang voor ondernemers die een adviserend of creatief beroep uitoefenen, zoals advocaten of ontwerpers. Het afsluiten van deze verzekering is afhankelijk van het soort beroep en de bijbehorende risico's.

5. Transportverzekering

Een transportverzekering biedt dekking tegen schade aan goederen tijdens het transporteren ervan. Het is van belang om te overwegen of het bedrijf goederen transporteert en of het risico op schade groot genoeg is om deze verzekering af te sluiten.

6. Cyberverzekering

Een cyberverzekering biedt dekking tegen schade die ontstaat door cybercriminaliteit, zoals een hack of datalek. Deze verzekering is met name van belang voor ondernemers die veel met gevoelige data werken, zoals persoonsgegevens. Het afsluiten van deze verzekering is afhankelijk van de omvang en het type gegevens dat wordt verwerkt.

De juiste verzekeringen voor ZZP’ers en MKB afsluiten via Quintes

Als ZZP'er of MKB'er is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Maar het kan lastig zijn om zelf de weg te vinden in het grote aanbod van verzekeringen en bijbehorende voorwaarden. Hier komt een verzekeringsadviseur als Quintes van pas. Quintes is deskundig en betrokken en kan ondernemers objectief en persoonlijk adviseren over welke verzekeringen het beste bij hun bedrijf passen.

Quintes is bovendien 100% onafhankelijk en is aangesloten bij diverse grote verzekeraars. Hierdoor kan Quintes de beste verzekeringen aanbieden voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Door de jarenlange ervaring en kennis van de verzekeringsmarkt kan Quintes ondernemers helpen met het afsluiten van de juiste verzekeringen, waardoor zij zich kunnen richten op hun core business. Meer weten? Vraag eenvoudig een vrijblijvend terugbelverzoek aan, door een afspraak te maken bovenaan deze pagina.


Persoonlijk advies over je verzekering?

Onze collega’s van de servicedesk plannen graag een afspraak voor je in bij een adviseur bij jou in de buurt.

Maak vrijblijvend een afspraak

Met een Quintes adviseur sta je sterker.

Welke verzekeringen heb ik nodig? Betaal ik niet te veel? Onze adviseurs brengen je risico’s in kaart. Samen kiezen we welke verzekeringen het best passen bij jouw specifieke situatie.